Intervju med Merethe Landrø

 

Merethe Landrø ved Orkladal ysteri på Gjølme produserer populære oster som er kjent både innad og utad Orkdal kommune. Vi har stilt henne noen spørsmål i forbindelse med deres deltakelse på Orkdalsmessa og om de ulike ostene som Orkladal ysteri produserer.

1. Når startet dere opp med osteproduksjon?

Jeg fikk godkjent lokale for 13 år siden og begynte å levere på Mega Orkanger i deres nye gårdsmatavdeling. Jeg fikk godkjenning for å selge på Orkdalsmessa sikkert i 2år før jeg fikk produksjonslokalet godkjent i 2004 også. Da solgte jeg honning, lemse og flatbrød i tillegg til osten.

2. Har dere mange ulike typer ost?

Jeg har 7-8 typer forskjellige oster. Noen produserer jeg mye av og andre veldig lite. Kremost bare på bestilling pga kort holdbarhet. Pga dårlig salg de første årene fikk jeg utviklet gode lagringsoster. Folk på messer ga meg tilbakemeldinger på at mine oster som hadde ligget lenge var gode- og dermed ville jeg satse på dette. Høvding Sverre XO er min eldste ost og er garantert over 1 år.

3. Hvorfor ønsker dere å delta på Orkdalsmessa?

Orkdalsmessa er min lokale messe hvor det er fint å delta for å støtte messa og idrettslaget i tillegg til at lokale folk som enda ikke har smakt osten min- kan få smake.

4. Har du noen tips til mat og drikke som passer til ost?

Ostene mine kan brukes til så mangt. Spises tradisjonelt med god kjekse, knekkebrød med god, søt frukt, nøtter, tørka frukt og gele/marmelade til. Mine eldste oster kan raspes og brukes som krydder som en parmesan. På supper, pasta, blande med vanlig ost på pizza og nachos og lasagne som smaksforsterker. De myke ostene kan lunes i ovnen på 200grader i 15minutter. Den smeltede osten legges på godt flatbrød eller kjeks. Det er nydelig godt. Bruk de på brødskiva som annen ost med gele/marmelade til eller del i skiver og server til spekemat.

Drikke til - Riesling Dunnhof er den beste hvitvinen til. Ellers passer andre søtlige viner - både hvite og røde. Godt smakfullt øl er godt til de mest smakfulle ostene. Lyst sommerlig øl til de ostene som er mildest. Øl brukes mer og mer til ost. Det passer veldig godt.

5. Hvordan fikk du ideen om å starte med osteproduksjon?

Jeg hadde veldig lyst til å starte opp med noe i tillegg til melkproduksjonen hjemme på gården. Jeg prøvde både honningproduksjon og bringebær, har alltid bakt flatbrød og lemse til jul, men det var osten jeg etter hvert ville satse på. Jeg trodde vel at det ville gå best økonomisk sett. De siste årene har det gått bra økonomisk, men jeg har drevet i mange år uten lønn så jeg vet ikke om jeg hadde rett. Det får jeg aldri vite, men ostproduksjon er i alle fall interessant og man blir aldri utlært - derfor blir det sjelden kjedelig. Det er nok en fordel for å orke å holde på.